Tuesday, August 14, 2012

Aisyah's Frozen Purees

Assalamualaikum semue..
Hari nie nak crite macam mane nak buat frozen puri. Slalunye yg dibuat puri nie..sayur/buah lah..sbb sayur ngan buah nie kite beli banyak, bukan nak makan sekaligus kan..so, buat puri dan kite frozenkan supaye tahan lame.. Puri nie kite buat banyak2..simpan dlm freezer..bile nak buat bubur ke ape2..kite just ambil je buah/sayur ikut citerase kite..

So, kat sini contoh y I buat ielah labu and brokoli.

Steps:
1. CUT - Potong buah/sayur yang nak dijadikan puri.
2. STEAM - Stim/rebus..tapi better stim supaye all the nutrient tak hilang.
3. BLEND - Dah agak2 lembut buah/sayur tu, transfer tu blender. Then blend.
4. COOL - Dah jadi puri, transfer ke ice cube, cover with aluminium foil/cling wrap..
then freeze dalam freezer..(bahagian kite simpan ikan tu)..biarkan semalaman.
5. STORE - dah beku puri tu, boleh lah simpan dalam plastik..dan lebelkan plastik dengan name buah dah tarikh puri dibuat. Mase nie lah kite dapat lihat puri beku yang cantik..hehe..


Puri y difreeze boleh tahan selame sebulan tapi seelok-eloknye habiskan dalam mase yang singkat..

Owh..lupe lak..I use blender just for baby food..NOx2 mix with cili etc..and also..I use steamer biase tu.. Ade jugak jenis blender and steamer 2 in 1 for baby food.. This blender my mum bought..and I dah memang ade steamer..so, no need to buy the 2 in 1 lah..hehe..


So..enjoy the pictures!!!! Salam..jumpe lagi


Puri brokoli
Puri labu - kalau nak hilangkan angin pade sayur berangin,
mase stim tu..stim skali bersame halia..bile nak blend..
remove the halia..

Name and date of manufacture..haha..

Antara stok puri Aisyah dalam peti ais..hehe..
(top row only)..sooo COLOURFUL!!!

1 comment:

ciksuen said...

manyaknye mommy da wat puree utk aisyah. auntie ana baru nk belaja masak2 utk sufi. he